Čtvrtý ročník Memoriálu terezínské fotbalové ligy: Mladí sportovci uctili památku obětí holocaustu, vítězem turnaje se stali žáci FK Teplice

V neděli se na stadionu TJ Sokol Terezín uskutečnil fotbalový turnaj žáků prvoligových klubů. Vítězem se stali mladí fotbalisté FK Teplice, kteří ve finále porazili pražské Bohemians 1905. Třetí místo obsadila SK Slavia Praha. Čtvrtý ročník Memoriálu terezínské fotbalové ligy opět potvrdil, že spojení sportu a vzdělávání je účinným prostředkem k předání znalostí o dějinách 20. století a k rozšíření povědomí o tragických epizodách naší historie.

Memoriál terezínské fotbalové ligy přibližuje mladé generaci dějiny holocaustu prostřednictvím příběhů a osudů protagonistů fotbalových soutěží, které se v terezínském ghettu hrály mezi lety 1942 a 1944. Letos se ho zúčastnilo 80 mladých fotbalistů z nejvyšší české soutěže kategorie starších žáků, kteří kromě sportovního klání absolvovali vzdělávací program v prostorách Centra studií genocid Terezín ve Wieserově domě. „Vidět mladé sportovce, jak se s respektem a zaujetím účastní akce s tak důležitým historickým přesahem, je pro nás obrovskou motivací. Gratulujeme vítězům a všem zúčastněným ke skvělým sportovním výkonům a budeme se těšit v příštím roce,“ říká Šimon Krbec, výkonný ředitel Centra studií genocid Terezín a dodává: „Podpora klubů z nejvyšší české soutěže je pro nás silným impulsem k rozvoji stávajícího formátu turnaje ve spolupráci s Fotbalovou asociací České republiky. Také plánujeme navrhnout státním a krajským institucím rozšíření Memoriálu o dlouhodobý program, kterého by se mohly zúčastnit i základní školy z České republiky.“

Vítězem Memoriálu terezínské fotbalové ligy 2024 se stali mladí fotbalisté z týmu FK Teplice. Pohár Hanuše Holzera za první místo tak i počtvrté v řadě získal klub z Ústeckého kraje. V minulých ročnících se o nejvyšší příčku v turnaji neúspěšně pokoušeli pražské kluby Union Žižkov a SK Nusle. Letos však z Prahy přijela mimořádně silná konkurence. Slavia Praha, hlavní favorit turnaje, vyhrála základní část s devíti body o skóre před Teplicemi a Ústí nad Labem. Čtvrtí Bohemians 1905 prošli do semifinále díky jedinému vítězství nad Duklou Praha a se skóre 9:15. Dukla Praha sehrála v Terezíně čtyři vyrovnané duely, trápila se však v koncovce a skončila na celkovém pátém místě se skóre 1:5. 

V prvním semifinále Bohemians 1905 v soustředěném výkonu překvapivě porazili Slavii 1:0. V základní části přitom klub z Ďolíčku utrpěl debakl 3:7. Za Slavii se v semifinále neprosadil ani nejlepší hráč turnaje a držitel Ceny Petra Erbena Nicolas Vrabec. I druhé semifinále mezi Teplicemi a Ústím nad Labem bylo velmi vyrovnané. Severočeský souboj nakonec dopadl lépe pro fotbalisty Teplic, kteří vyhráli 2:1. V utkání o bronz se radovala Slavia po těsném vítězství 1:0 nad Ústím nad Labem. Ve finále potvrdili skvělou formu fotbalisté  Teplic, když přehráli Bohemians 1905 4:0. Po SK Liběšice/Úštěku, TJ Dynamo Podlusky a TJ Sokolu Terezín se tak stali čtvrtými držiteli Poháru Hanuše Holzera pro vítěze Memoriálu terezínské fotbalové ligy. Pohár Roberta Schreckera za druhé místo putuje do vršovického Ďolíčku, Pohár Františka Steinera do Edenu. Slavia také převzala z rukou Hany Machkové Pohár Fair play udělovaný Českým klubem fair play při Českém olympijském výboru. 

Trenéři teplického týmu David Köstl a Patrik Gedeon byli společně oceněni Cenou Fredyho Hirsche. Teplice získali i Cenu Arnošta Lustiga pro nejlepšího brankáře turnaje, kterou si rovným dílem rozdělili Lukáš Netolický a Jan Dostál. 

Vzpomínka na historii a pohled do budoucnosti

Součástí programu byla i pietní připomínka 80 let od likvidace Terezínského rodinného tábora v Osvětimi-Březince. Vzdělávací část akce přinesla účastníkům možnost se seznámit s historií ghetta a osudy fotbalistů, kteří zde hráli v těžkých podmínkách druhé světové války. Vzdělávací program na téma historie terezínských fotbalových soutěží probíhal v prostorách Centra studií genocid Terezín ve Wieserově domě (na snímku).

Partnery letošního ročníku Memoriálu terezínské fotbalové ligy byly společnosti CARBOSPED, ČD CARGO a AŽD Praha.

Další ročník memoriálu opět potvrdil, že spojení sportu a vzdělávání je účinným prostředkem k předání znalostí o tragických epizodách naší historie. Centrum také nadále usiluje o záchranu Drážďanských (Žižkových) kasáren, kde se zápasy během války odehrávaly, a věří, že jednou bude memoriál moci přivítat své účastníky právě na zrekonstruovaném dvoře této historické památky.

Výsledky a statistiky Memoriálu terezínské fotbalové ligy 2024:

Výsledky základní části

Bohemians Praha 1905 – FK Teplice 3:5

FK Ústí nad Labem – SK Slavia Praha 1:3

FK Dukla Praha – FK Ústí nad Labem 0:1

SK Slavia Praha – Bohemians Praha 1905 7:3

FK Teplice – SK Slavia Praha 2:1

Bohemians Praha 1905 – FK Dukla Praha 1:0

FK Ústí nad Labem – Bohemians Praha 1905 3:2

FK Dukla Praha – FK Teplice 0:1

SK Slavia Praha – FK Dukla Praha 2:1

FK Teplice – FK Ústí nad Labem 0:1

Pořadí po základní části

  1. SK Slavia Praha (9 bodů, skóre 13:7)
  2. FK Teplice (9 bodů, skóre 8:5)
  3. FK Ústí nad Labem (9 bodů, skóre 6:5)
  4. Bohemians Praha 1905 (3 body, skóre 9:15)
  5. FK Dukla Praha (0 bodů, skóre 1:5)

Vyřazovací část

Semifinále 1: SK Slavia Praha – Bohemians Praha 1905 0:1

Semifinále 2: FK Teplice – FK Ústí nad Labem 2:1

Utkání o třetí místo: SK Slavia Praha – FK Ústí nad Labem 1:0

Finále: FK Teplice – Bohemians Praha 1905 4:0

Individuální ocenění

Cena Fredyho Hirsche pro nejlepšího trenéra: David Köstl a Patrik Gedeon (FK Teplice)

Cena Arnošta Lustiga pro nejlepšího brankáře: Lukáš Netolický a Jan Dostál (FK Teplice)

Cena Petra Erbena pro nejlepšího hráče: Nicolas Vrabec (SK Slavia Praha)

Týmová ocenění

Cena fair play udělovaná Klubem fair play při Českém olympijském výboru: Slavia Praha

Pohár Františka Steinera za třetí místo: SK Slavia Praha

Pohár Roberta Schreckera za druhé místo: Bohemians Praha 1905

Pohár Hanuše Holzera za první místo: FK Teplice

Konečné pořadí Memoriálu terezínské fotbalové ligy 2024

  1. FK Teplice
  2. Bohemians Praha 1905
  3. SK Slavia Praha
  4. FK Ústí nad Labem
  5. FK Dukla Praha
Příspěvek byl publikován v rubrice Aktivity, Média, Novinky se štítky , , , , , , , , , , . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.