Vlak Lemkin znovu na cestě! Podzimní trasa míří do Ústeckého, Libereckého a Královéhradeckého kraje

Po úspěšném jarním programu se Vlak Lemkin opět vrací na koleje. Od 18. září postupně navštíví Ústí nad Labem, Děčín, Českou Lípu, Liberec, Trutnov a Hradec Králové. Vlak Lemkin byl vypraven za podpory ČD CARGO a CARBOSPED k 75. výročí přijetí Úmluvy o zabránění a trestání zločinu genocidy, hlavnímu nástroji prevence „zločinu všech zločinů“.

Vlak Lemkin je souprava čtyř speciálně upravených nákladních vagonů, která od dubna 2023 na železničních stanicích v České republice nabízí veřejnosti zdarma výstavní a vzdělávací aktivity k tématu historie a prevence genocidního násilí a významu mezinárodního práva pro budoucnost Evropy a lidstva.

Vlak je pojmenován po Rafaelu (Rafału) Lemkinovi (1900 – 1959), polském právníkovi židovského původu, autorovi právní a vědecké koncepce pojmu genocida a hlavním iniciátorovi Úmluvy o zabránění a trestání zločinu genocidy, kterou Valné shromáždění OSN přijalo před 75 lety.

Ve vagonech Vlaku Lemkin se občané všech generací mají možnost prostřednictvím 30-ti minutové multimediální výstavy seznámit s neobyčejným životním příběhem Rafaela Lemkina a motivy a okolnostmi vzniku pojmu genocida. Průvodcem programu je sám Rafael Lemkin v podání herce Aleše Bílíka. Program je doplněn komentářem Dušana Sitka. Autorem výtvarného zpracování interiéru výstavních vagonů je scénograf a výtvarník Milan David.

Součástí návštěvy Vlaku Lemkin je i prohlídka doprovodné panelové výstavy k tématu vzniku Úmluvy o zabránění a trestání zločinu genocidy a prohlídka výstavy S.O.S. Terezín o aktuálním dezolátním stavu terezínské Hlavní pevnosti.

První trasa projektu Vlaku Lemkin se uskutečnila ve dnech 24. dubna – 31. května 2023 v Praze, Kolíně, Rakovníku a Ústí nad Labem. Celkem navštívilo Vlak Lemkin 5 000 občanů České republiky všech generací z toho více než 1 000 žáků základních a středních škol.

Smyslem projektu Vlak Lemkin je zabránit politickým a sociálním tendencím, které prostřednictvím rasisticky, fundamentalisticky a antisemitsky zaměřených skupin a hnutí posilují nárůst nenávisti a násilí ve společnosti.

Program podzimní trasy Vlaku Lemkin 2023:

 Žst. Ústí nad Labem – západ: 18. září – 23. září 2023

Žst. Děčín – východ (horní nádraží): 25. září – 29. září 2023

Žst. Česká Lípa: 1. října – 4. října 2023

Žst. Liberec: 6. října – 13. října 2023, přístup k vlaku z ulice Nákladní 431, vedle kavárny LIBERECKÝ DOK

Žst. Trutnov – hlavní nádraží: 15. října – 18. října 2023

Žst. Hradec Králové – hlavní nádraží: 20. října – 25. října 2023

Vstup do multimediální expozice i na další aktivity projektu Vlak Lemkin je zdarma.

Otevírací doba pro veřejnost:

Pracovní dny (pondělí – pátek): 14:00 – 19:00

Soboty, neděle a státní svátky: 11:00 – 19:00

Pro školní skupiny je připraven vzdělávací program k tématu prevence genocidy zahrnující i diskusi s žáky v tzv. konferenčním vagonu. Program je možné zdarma na objednání absolvovat kdykoli během dne. Program je určen žákům 8. a 9. tříd ZŠ (nebo odpovídajících ročníků víceletých gymnázií) a žákům středních škol. Trvání programu je flexibilní dle možností škol, minimální délka je 1 vyučovací hodina.

Objednávky termínů na: lemkin@studiagenocid.cz nebo 773 937 864

Hlavními partnery projektu Vlaku Lemkin jsou akciová společnost ČD CARGO a společnost CARBOSPED. Partnery projektu jsou společnosti České dráhy a ČEPRO.

Projekt Vlak Lemkin navazuje na zkušenosti a odkaz projektu Vlak Lustig, který v letech 2012 – 2016 na nádražích 35 měst v České republice, v Polsku a na Slovensku prostřednictvím divadelní hry Arnošta Lustiga „Modlitba pro Kateřinu Horovitzovou“ a vzdělávacích aktivit připomněl památku obětí holocaustu. Projektu se celkově zúčastnilo více než 35 000 českých, polských a slovenských diváků všech generací.

Příspěvek byl publikován v rubrice Aktivity, Média, Novinky se štítky , , , , , , , , . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.