Třetí ročník Memoriálu terezínské fotbalové ligy připomene výročí 80 let od začátku druhé světové války

TEREZÍN  (29. srpna 2019) Již potřetí přivítá Terezín mladé fotbalisty, kteří si připomenou tzv. terezínskou fotbalovou ligu z období druhé světové války. Právě v den připomenutí 80 let od jejího začátku se na stadionu TJ Sokol Terezín uskuteční předání cen a medailí a pietní připomínka obětí nacismu. Sportovně-vzdělávací akce se uskuteční o tomto víkendu pod záštitou ministra dopravy ČR Vladimíra Kremlíka. 

Sportovní program Memoriálu terezínské fotbalové ligy zahrnuje turnaj kategorie starších žáků, který se odehraje v sobotu 31. srpna a v neděli 1. září na stadionu TJ Sokol Terezín. Turnaje se zúčastní mladí fotbalisté a fotbalistky klubů z Prahy a Ústeckého kraje. Finálové utkání druhého ročníku Memoriálu terezínské fotbalové ligy je na programu v neděli 1. září od 13:00.

Vyhlášení vítězů, předání medailí a individuálních ocenění začne ve 14:00 na stadionu TJ Sokol Terezín. Ceny předají starosta Terezína René Tomášek, místostarosta Terezína Martin Pala, předsedkyně Českého klubu fair play Květa Pecková-Jeriová, předseda Výboru Ceny Arnošta Lustiga Jan Pirk, zvláštní zmocněnec pro otázky holokaustu Ministerstva zahraničních věcí ČR Antonín Hradilek a představitelé FAČR.

Součástí Memoriálu je i vzdělávací akce pro účastníky turnaje ve výstavních prostorách Centra studií genocid Terezín v Dělostřeleckých kasárnách. Účastníci turnaje budou mimo jiné seznámeni s historií pevnosti Terezín a tragickými osudy protagonistů terezínské fotbalové ligy.

Memoriál terezínské fotbalové ligy již potřetí pořádá Centrum studií genocid Terezín ve spolupráci s výkonným výborem FAČR. Patronát nad Memoriálem terezínské fotbalové ligy 2019 převzal fotbalový internacionál Zdeněk Svoboda, osminásobný mistr nejvyšší domácí soutěže. Hlavním partnerem Memoriálu terezínské fotbalové ligy 2019 je společnost ČEPRO. Institucionálními partnery akce jsou Český klub fair play při ČOV, Ústecký krajský fotbalový svaz, Okresní fotbalový svaz Litoměřice, Město Terezín, TJ Sokol Terezín, Smíchovská střední průmyslová škola a Židovská liberální unie.   

Cílem letošního ročníku Memoriálu terezínské fotbalové ligy je opět upozornit na nutnost záchrany unikátního objektu Drážďanských kasáren, kde se v letech 1942 – 1944 zápasy terezínské fotbalové ligy v letech odehrávaly. „Ani dva roky po ničivé vichřici, která objektu Drážďanských kasáren zasadila poslední ránu, se místním ani státním orgánům nepodařilo budovu zachránit. Rozhodli jsme se proto o situaci informovat mezinárodní organizace a iniciovat vznik zvláštního záchranného fondu na obnovu a rekonstrukci tohoto unikátního místa paměti holocaustu,“ říká Šimon Krbec, ředitel Centra studií genocid Terezín. 

O terezínské fotbalové lize

Fotbal se v ghettu hrál již od roku 1942, v následujících dvou letech byla v Terezíně organizována nejvyšší ligová soutěž, divize, poháry a dokonce i turnaje v mládežnických kategoriích. V katastrofálních podmínkách ghetta dokázala židovská samospráva pořádat zápasy a soutěže s přesně danými pravidly. Zápasy terezínských fotbalových soutěží se hrály převážně v Drážďanských, Hannoverských a Magdeburských kasárnách, mnohdy za účasti až několika tisíc diváků.

Fotbal v ghettu přinášel radost a zábavu. Jak napsal František Steiner v knize Fotbal pod žlutou hvězdou, fotbalové soutěže v ghettu však měly „ještě jiný dopad, jiné poslání a vlastnosti, které ten, kdo neprožil holokaust, sotva pochopí.“

Fotbal v Terezíně měl obrovský význam pro psychiku vězňů, dával alespoň na 2 x 35 minut zapomenout na trýznivý osud obyvatel ghetta a pro mnohé ze stovek hráčů byl i jakýmsi vnitřním vzdorem proti nacistické zvůli. Většina hráčů terezínských fotbalových soutěží byla deportována na východ Evropy a zavražděna v nacistických vyhlazovacích táborech. Deportace vězňů z Terezína probíhaly postupně a významně se podepisovaly na změnách v kádrech jednotlivých fotbalových týmů, které musely být v důsledku toho spojovány v nové. Terezínská fotbalová liga je tak zároveň nezpochybnitelným důkazem o plánovaném, zamýšleném a detailně organizovaném vyvraždění židovského obyvatelstva v Evropě první poloviny čtyřicátých let 20. století.  

 

Program Memoriálu terezínské fotbalové ligy 2019:

Sobota 31. srpna

Fotbalový stadion TJ Sokol Terezín, ul. Kréta 322, Terezín

9:00 Zahájení fotbalového turnaje starších žáků

9:15–17:00 Turnaj starších žáků – základní část

Neděle 1. září

Fotbalový stadion TJ Sokol Terezín, ul. Kréta 322, Terezín

9:00–13:00 Turnaj mladších žáků – vyřazovací část

13:00 Finálové utkání druhého ročníku Memoriálu terezínské fotbalové ligy 2019

14:00 Zakončení memoriálu (předávání cen a medailí) spojené s pietní připomínkou 80 let od začátku druhé světové války

 

Příspěvek byl publikován v rubrice Aktivity, Novinky. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.