Pietní shromáždění k připomínce 80 let od prvního transportu do Terezína

Přesně před 80 lety dne 24. listopadu 1941 byl z pražského Masarykova nádraží (tehdy Hybernského) vypraven první transport židovských občanů z Prahy do Terezína. 342 členů nedobrovolného komanda výstavby bylo deportováno do Bohušovic nad Ohří, odkud se přesunuli do Terezína. Zde mělo komando za úkol připravit kasárenské objekty pevnostního města na příchod a věznění desetitisíců Židů z Protektorátu Čechy a Morava a dalších zemí střední Evropy. Tento den bylo nacisty zřízeno ghetto a tranzitní tábor v Hlavní pevnosti města Terezín.

Centrum studií genocid Terezín ve spolupráci s Vojenským historickým ústavem, Armádou České republiky, Českými drahami a ČD Cargo připomene tuto událost pietním shromážděním k uctění památky obětí holocaustu na Masarykově nádraží v Praze ve středu 24. listopadu od 16:00 do 17:00.

Součástí programu bude příchod čestné stráže Armády České republiky a hudební vystoupení houslisty Alexandera Shonerta a Posádkové hudby Praha.

Po celý den bude v prostoru dvorany Masarykova nádraží k vidění výstava S.O.S. Terezín, která dokumentuje současný dezolátní stav kasárenských objektů historické Hlavní pevnosti Terezín.

Tranzitním táborem v Terezíně během druhé světové války prošlo až 150.000 židovských mužů, žen a dětí z Československa, Německa, Rakouska, Nizozemska, Dánska a Maďarska. 34.000 židovských vězňů zemřelo přímo v Terezíně v důsledku nemocí, podvýživy a krutého zacházení. Dalších 87.000 z nich bylo deportováno do táborů smrti. Tyto deportace přežily pouhé 4.000 vězňů. 

Pozvánka ke stažení zde: pozvanka_24.11.2021

Příspěvek byl publikován v rubrice Aktivity, Novinky. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.