Ohlédnutí za Vlakem Lustig 2018

Kulturně-vzdělávací program Vlak Lustig má za sebou svůj sedmý ročník. Do hlavní terezínské pevnosti přilákal stovky návštěvníků zejména z řad mladé generace, kterým byla část programu uzpůsobena. Návštěvníci se mohli seznámit s unikátními materiály z ruských archivů, ale stejně tak příběhem, který inspiroval Stevena Spielberga při natáčení Schindlerova seznamu. V neposlední řadě mohli shlédnout zajímavé filmové projekce či se účastnit přednášek na téma genocidního jednání.

„Návštěvnost akce je pro nás velmi motivující. Vážíme si zájmu veřejnosti, ale stejně tak žáků a studentů, kteří se přišli do Terezína na náš program podívat,“ říká Šimon Krbec z Centra studií genocid.

Letošní ročník byl zahájen v pátek 22. června, symbolicky v den napadení Sovětského svazu nacistickým Německem. Na návštěvníky čekalo slavnostní otevření výstavy Ruského centra vzdělávání a výzkumu holocaustu s názvem: „Holocaust: vyhlazení, osvobození, záchrana“.

Výstavu svými projevy zahájili velvyslanci Ruské federace J. E. Alexandr Zmejevskij, Státu Izrael J. E. Daniel Meron a Arménie J. E. Tigran Seiranian. Alexandr Zmejevskij v projevu mimo jiné řekl, že „22. červen je v Rusku Dnem celonárodní památky a smutku. V tento den si znovu vzpomínáme na ty hrozné události, jež si vyžádaly životy milionů lidí. Jsem přesvědčen, že památka, kterou budeme moci předat mladším generacím, nám umožní, abychom zabránili opakování hrůz holocaustu v budoucnosti.”

Slavnostní ceremoniál zakončil krátkým vystoupením houslový sólista a sibiřský rodák Alexander Schonert. Česká a anglická verze této unikátní výstavy fotografií a dokumentů o událostech holocaustu na území bývalého Sovětského svazu, během nichž bylo vyvražděno více než 2,5 miliónu Židů, bude v prostorách centra Centra studií genocid Terezín umístěna až do 10. září 2018.

Program prvního dne doplnila přednáška historika holocaustu Paula A. Levina k tématu výstavy a divadelní představení Docela Velkého divadla Litvínov „Klára 3847 – příliš mnoho hvězd“ o skutečném příběhu mladé dívky, která přežila Osvětim, a jejímž příběhem se nechal inspirovat také režisér Steven Spielberg při tvorbě svého oscarového snímku Schindlerův seznam. Hlavní roli Kláry Brodyové ztvárnila její vnučka Lenka Lavičková.

V sobotu a v neděli 23. – 24. června se pak ve vnitřním prostoru divadelního vagonu Vlaku Lustig uskutečnilo vystoupení Janáčkova kvarteta. Světoznámé hudební těleso zde ve složení Miloš Vacek, Richard Kružík, Jan Řezníček a Břetislav Vybíral zahrálo skladby autorů, kteří byli vězněni v terezínském ghettu a dalších koncentračních táborech během druhé světové války.

V historicky vůbec prvním vystoupení Janáčkova kvarteta v železničním vagonu zazněly skladby Gideona Kleina, Ervína Schulhoffa, Hanse Krásy a Pavla Haase. Víkendový program v neděli pokračoval koncertem romského souboru Dušan Milko Band. Součástí koncertu bylo i symbolické vyvěšení romské vlajky jako uctění památky obětí romského holocaustu.

Oba víkendové večery doplnily projekce filmů s tematikou holocaustu, jako například Saulův syn od režiséra László Nemese z roku 2015 podrobně popisující vyhlazovací mašinerii v táboře Osvětim-Březinka a Transport z ráje režiséra Zbyňka Brynycha, který vznikl podle povídkové knihy Arnošta Lustiga Noc a naděje z prostředí terezínského ghetta. Zajímavostí je, že tento film byl v terezínské hlavní pevnosti natočen pouhých 17 let od skončení druhé světové války.

Pondělí 25. června pak patřilo antropologovi Marku Halbichovi z Fakulty humanitních studií Univerzity Karlovy a jeho přednášce na téma genocidy původních obyvatel Ameriky. Návštěvníci se mohli seznámit s problematikou masové likvidace původních obyvatel a kultur Severní, Střední a Jižní Ameriky, která měla počátky v době objevení amerického kontinentu evropskými mořeplavci a přetrvává prakticky až do dnešních dní. Poté následovala prohlídka dočasné expozice Centra studií genocid Terezín, včetně virtuální prohlídky modelu koncentračního a vyhlazovacího tábora v Osvětimi, který vytvořili studenti, pedagogové a experti Smíchovské střední průmyslové školy na Praze 5.

V závěru pondělního programu měli návštěvníci možnost shlédnout 19. reprízu divadelní hry Nemilovaná. Tato komorní inscenace souboru ArtWay byla napsána na motivy novely Arnošta Lustiga. Jedná se již o třetí divadelní hru, která byla v unikátním divadelním vagonu Vlaku Lustig představena (po Modlitbě pro Kateřinu Horovitzovou a hře Klára 3847 – příliš mnoho hvězd).

Poslední den sedmého ročníku Vlaku Lustig se nesl ve znamení návštěvy potomků Arnošta Lustiga. Program zahájil Stanislav Motl přednáškou o osudech sovětských válečných zajatců. Badatel a přední český publicista připomněl zcela opomíjenou kapitolu druhé světové války, kdy byly během nacistické okupace vyhladověním, zastřelením nebo v rámci barbarských lékařských pokusů vyvražděny přibližně 3 miliony vojáků Rudé armády – tzv. válečných zajatců (POWs). Jedním z míst, kde byli váleční zajatci internováni a následně masově likvidováni, byl i koncentrační tábor Osvětim. Závěrečný den navštívili převážně žáci Základní školy ve Vratislavově ulici na Praze 2 a Základní školy Petra Strozziho v Praze 8.

Další akcí Centra studií genocid Terezín bude druhý ročník Memoriálu terezínské fotbalové ligy, který se uskuteční ve dnech 6. – 9. září. Cílem tohoto sportovně vzdělávacího projektu je seznámit generaci mladých sportovců a jejich rodinných příslušníků s historickými událostmi let 1939–1945. Sportovní program bude opět zahrnovat fotbalový turnaj kategorie starších žáků. Turnaj bude symbolickou připomínkou fotbalových soutěží, které v letech 1942-1944 hráli vězni terezínského ghetta.

Příspěvek byl publikován v rubrice Aktivity, Novinky. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.