Vlak Lemkin 2023

Aktuální informace o podzimní trase Vlaku Lemkin 2023 naleznete ZDE.

24. dubna 2023 bude na Masarykově nádraží v Praze zahájen projekt Vlak Lemkin, který je vypraven u příležitosti 75. výročí přijetí Úmluvy o zabránění a trestání zločinu genocidy Valným shromážděním Organizace spojených národů.

Vlak Lemkin je souprava čtyř speciálně upravených nákladních vagonů, která na železničních stanicích v Praze (Masarykovo nádraží), Kolíně, Rakovníku a Ústí nad Labem (nádraží Střekov) nabídne veřejnosti výstavní a vzdělávací aktivity k tématu historie a prevence genocidního násilí a významu mezinárodního práva pro budoucnost Evropy a lidstva.

Vlak je pojmenován po Rafaelu (Rafału) Lemkinovi (1900 – 1959), polském právníkovi židovského původu, autorovi právní a vědecké koncepce pojmu genocida a hlavním iniciátorovi Úmluvy o zabránění a trestání zločinu genocidy. Ve vagonech Vlaku Lemkin se česká veřejnost prostřednictvím multimediální výstavy seznámí s neobyčejným životním příběhem Rafaela Lemkina a motivy a okolnostmi vzniku pojmu genocida.

Smyslem projektu Vlak Lemkin je zabránit politickým a sociálním tendencím, které prostřednictvím rasisticky, fundamentalisticky a antisemitsky zaměřených skupin a hnutí posilují nárůst nenávisti a násilí ve společnosti.

Program trasy Vlaku Lemkin 2023:

Praha-Masarykovo nádraží, 7. kolej, 24. dubna – Zahájení projektu v 17:00

Praha-Masarykovo nádraží, 7. kolej, 25. dubna – 29. dubna, denně 11:00 – 18:00

Kolín, 1. května – 6. května, denně 11:00 – 18:00

Kolín, 3. května od 18:30 – doprovodný komponovaný program v Kolínské synagoze, hudební doprovod klezmer band Trombenik 

Praha-Masarykovo nádraží, 7. kolej, 8. května – 20. května, denně 11:00 – 18:00

Rakovník, 22. května – 24. května, denně 11:00 – 18:00

Ústí nad Labem-Střekov, 26. května – 31. května

Vstup do multimediální expozice i na další aktivity projektu Vlak Lemkin je zdarma.

Pro návštěvu školních skupin nás kontaktujte na lemkin@studiagenocid.cz.

Hlavním partnerem projektu je akciová společnost ČD CARGO. Partnery projektu jsou společnosti CARBOSPED, České dráhy a ČEPRO.

Projekt Vlak Lemkin na zkušenosti a odkaz projektu Vlak Lustig, který v letech 2012 – 2016 na nádražích 35 měst v České republice, v Polsku a na Slovensku prostřednictvím divadelní hry Arnošta Lustiga „Modlitba pro Kateřinu Horovitzovou“ a vzdělávacích aktivit připomněl památku obětí holocaustu. Projektu se celkově zúčastnilo více než 35 000 českých, polských a slovenských diváků všech generací.

Příspěvek byl publikován v rubrice Aktivity, Novinky se štítky , , , , , , , , . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.