Vlak Lemkin navštívilo během první trasy pět tisíc lidí, velký ohlas sklidil i u studentů a pedagogů

Vlak Lemkin, projekt Centra studií genocid Terezín, ČD CARGO a Českých drah, více než měsíc informoval o osobnosti Rafaela Lemkina i 75. výročí přijetí Úmluvy o zabránění a trestání zločinu genocidy Valným shromážděním Organizace spojených národů. Zastavil celkem ve čtyřech městech a nabídl interaktivní výstavu i vzdělávací aktivity pro více než 5000 návštěvníků.

Vlak Lemkin nabídl ve čtyřech městech (v Praze, Kolíně, Rakovníku a Ústí nad Labem) informace k tématu genocidy i komplikované situaci související s jejím přijetím jako zločinu v rámci mezinárodního práva. Projekt prostřednictvím audiovizuální výstavy ve služebních (nákladních) vagonech ČD CARGO představil široké veřejnosti důležitou, ale stále nepříliš známou osobnost Rafaela Lemkina, autora pojmu genocida.

Zájem ze strany veřejnosti i škol předčil očekávání organizátorů. Audiovizuální program, který představil Lemkinovu osobnost prostřednictvím herce Aleše Bílíka, shlédlo více než 5000 návštěvníků všech generací. Součástí projektu byla i panelová výstava Trest za zločin beze jména, výstava fotografií Pavla Chalupy S.O.S. Terezín či doprovodný komponovaný program v kolínské synagoze.   

Velký ohlas sklidil projekt u pedagogů a studentů. Zasáhla je zejména atmosféra nákladních vagónů i samotný Lemkinův příběh. „Jako pedagog oceňuji nevšední prostředí, které samo o sobě, na rozdíl od muzeí či tradičních expozic, žáky velmi zaujalo,“ řekl k výstavě Michal Návara ze základní školy Victoria School v Klánovicích. To potvrzuje i jeho kolegyně, pedagožka Pavlína Naegele: „Líbilo se mi zejména umělecké ztvárnění interiérů vagónů. Žáky zaujalo prolínání namalovaných siluet s audiovizuální prezentací. Působilo to jako pohled do minulosti. Návštěva ve Vlaku Lemkin byla podnětem pro další výuku o genocidě Arménů a genocidě ve Rwandě.“ 

Inspiraci a podněty pro výuku nalezla i Jana Žďárská, pedagožka Obchodní akademie a jazykové školy s právem státní jazykové zkoušky v Ústí nad Labem: „Se studenty jsme o návštěvě vlaku debatovali v rámci hodiny společenskovědního semináře. Využila jsem toto téma i v rámci mediální gramotnosti a debatě o zdrojích informací. Musím říct, že díky návštěvě Vlaku Lemkin to byly velmi dobré hodiny.“

Zájem ale vzbudil i u žáků a studentů, kteří ocenili především propojení tématu do souvislostí. „Vždy je dobré, když žáci mohou chápat látku více smysly. A jak mi někteří druhý den potvrdili, během projekce se ve vlaku cítili divně. Možná proto si mnohé, co slyšeli a viděli, budou pamatovat,“ říká k projektu Pavel Martinovský, předseda Asociace učitelů dějepisu ČR.

Autoři projektu Šimon Krbec a Pavel Chalupa z Centra studií genocid Terezín plánují další pokračování již na podzim letošního roku. „Nalezli jsme vhodnou formu audiovizuální expozice, díky níž dokážeme i mladé generaci předat základní poselství díla Rafaela Lemkina a upozornit na hrozby a rizika genocidního násilí v současném světě. Spojení vědeckého bádání a umělecké formy se osvědčilo jak v komunikaci s veřejností, tak i školami základního a středního stupně. Do budoucna budeme nabídku Vlaku Lemkin dále rozšiřovat a propojovat s našimi aktivitami v Terezíně i místními kulturními institucemi zastávek vlaku. Pilotní trasa Vlaku Lemkin se uskutečnila zejména díky podpoře partnerů i díky zkušenostem s realizací projektu Vlaku Lustig v letech 2012-2016,“ řekl k zahajovací trase i budoucnosti projektu Vlak Lemkin Šimon Krbec, výkonný ředitel Centra studií genocid Terezín. 

Smyslem projektu Vlak Lemkin je zabránit politickým a sociálním tendencím, které prostřednictvím rasisticky, fundamentalisticky a antisemitsky zaměřených skupin a hnutí posilují nárůst nenávisti a násilí ve společnosti. První trasa Vlaku Lemkin 2023 se uskutečnila s podporou Středočeského kraje. Hlavním partnerem projektu byla akciová společnost ČD CARGO. Partnery projektu byly společnosti CARBOSPED, České dráhy a ČEPRO.

Příspěvek byl publikován v rubrice Aktivity, Novinky, VIDEA se štítky , , , , . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.