Výstava: Arménská genocida na titulních stranách světového tisku

KarikaturaV Českém muzeu hudby bude dnes zahájena unikátní výstava, která dokumentuje články a zprávy v zahraničních médiích o masakrech a perzekuci Arménů na území Osmanské říše a Turecka v letech 1894-1923.

Mezinárodní dobový tisk se pronásledováním Arménů a masakrům na nich spáchaných obsáhle věnoval. A právě tyto zprávy osvětlily řadu aspektů staletí trvající perzekuce a upozornily na mnoho problémů spojených s genocidou Arménů během první světové války.

Výstavu připravilo Muzeum a institut arménské genocidy v Jerevanu.

Za zmínku stojí především britské, ruské, francouzské a americké zpravodajství o tzv. hamidiánských masakrech v letech 1894 – 1896, zvěrstvech v provincii Adana z roku 1909 a genocidě v období 1915 – 1923.

Řada zpráv a článků se zabývala i humanitárními důsledky genocidy, jako například osudem deportovaných Arménů, péčí o sirotky a záchraně unesených žen a dětí.

Díky těmto zprávám a článkům publikovaným v zahraničních médiích má světová veřejnost neocenitelné informace o průběhu a důsledcích genocidy. Zároveň slouží jako nepřímý důkaz historické pravdy o genocidě Arménů.

Slavnostní zahájení výstavy proběhne 9. března 2015 v 17:00 hodin v Národním muzeu – Českém muzeu hudby, Karmelitská 2/4, Praha 1, za přítomnosti místopředsedy Národního shromáždění Arménské republiky Eduarda Sharmazanova.

Výstava potrvá do 22. března 2015.

Ilustrace: „Apoštolové Boží.“ Karikatura z francouzského satirického listu ukazuje monarchy Německa, Rakouska-Uherska a Osmanského Turecka (spojenci v první světové válce) jednající jako vrahy. Le Rire Rouge, 23.října 1915.

Příspěvek byl publikován v rubrice Novinky. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.