Vlak Lemkin poprvé zavítá na Moravu. V Brně zahájí jeho podzimní trasu komentovaná prohlídka s Antonínem Kratochvílem

Vlak Lemkin, projekt Centra studií genocid Terezín, zahájí své podzimní putování premiérou v Jihomoravském a Zlínském kraji. Čtyři speciálně upravené vagóny nabídnou výstavu a vzdělávací programy zaměřené na prevenci genocidního násilí. Součástí expozice jsou i fotografie světově uznávaného fotografa Antonína Kratochvíla, které připomenou 30 let od genocidy ve Rwandě. Zahájení proběhne v pondělí 23. září na hlavním nádraží v Brně (6. nástupiště, 13. kolej) od 17:00 komentovanou prohlídkou za účasti autorů projektu a fotografa Antonína Kratochvíla. Veřejnosti bude otevřen zdarma denně od 15:00 do 19:00, o víkendech již od 11:00. Z Brna se 1. října přesune do Břeclavi (3.10. – 5.10.), následovat budou zastávky v Uherském Hradišti (7.10. – 9.10.) a Zlíně (10.10. – 15.10.).

 Vlak Lemkin, vzdělávací projekt Centra studií genocid Terezín, nese jméno po Rafaelu Lemkinovi, polském právníkovi židovského původu, autorovi právní a vědecké koncepce pojmu genocida. Během své jarní trasy zastavil v pěti krajích a dvanácti městech. Zájem veřejnosti byl velký, i proto se pořadatelé rozhodli s projektem pokračovat a podzimní trasu zahájí v pondělí 23. září v 17:00 na hlavním nádraží v Brně komentovanou prohlídkou za účasti renomovaného fotografa Antonína Kratochvíla: „Vlak Lemkin navštívilo od roku 2023 během tří tras 11 500 lidí a více než 4 600 žáků základních a středních škol, pro které jsme připravili speciální vzdělávací program. Díky podpoře našich partnerů a velkému zájmu veřejnosti o téma jsme se rozhodli pokračovat a podzimní trasu zahájit právě premiérou v Brně,“ říká k projektu výkonný ředitel Centra studií genocid Šimon Krbec a dodává: „Letos si připomínáme 80 let od likvidace terezínského rodinného tábora v Osvětimi-Březince, 45 let od konce vlády Rudých Khmerů v Kambodži a 30 let od genocidy ve Rwandě. Považujeme za důležité, aby se s tragickou historií 20. století a s důsledky nenávistných politik seznámilo co nejvíce zejména mladých lidí. Vzdělávání a osvěta je jeden z hlavních způsobů, jak opakování těchto hrůzných událostí zabránit.“

Připomínka 30 let od genocidy ve Rwandě

Vlak postupně zastaví ve čtyřech železničních stanicích, a to v Brně (hlavní nádraží), Břeclavi, Uherském Hradišti a ve Zlíně (nádraží střed). Veřejnosti ve speciálně upravených historických vagónech nabídne multimediální výstavu i film: „Prostřednictvím expozice se snažíme lidem přiblížit život nejen Rafaela Lemkina, ale uctít i památku všech, kteří se v dějinách lidstva stali obětí masového vyvražďování. Právě letos si připomínáme 30 let od genocidy ve Rwandě, během níž bylo masově zavražděno až 800 tisíc mužů, žen a dětí menšinové etnické skupiny Tutsiů. Tuto hrůznou událost návštěvníkům představíme prostřednictvím prezentace fotografií renomovaného fotografa Antonína Kratochvíla, který Rwandu navštívil v letech 1994 a 2017,“ říká Šimon Krbec a doplňuje: „Velmi si vážíme toho, že můžeme na projektu spolupracovat s tak významnou osobností světové fotografie, jako je právě Antonín Kratochvíl.“

Expozice Vlaku Lemkin představí i jiné příběhy. A to například osud Aurory Mardiganian, přeživší arménské genocidy a hlavní postavy němého filmu Ravished Armenia, vůbec prvního filmu o genocidním násilí v dějinách kinematografie: „Výstava návštěvníkům představí i stručnou historii stalinského hladomoru na Ukrajině ve 30. letech 20. století a připomeneme i genocidu v Kambodži v letech 1975-1978. Promítat budeme také krátký film Pavla Chalupy Hlasy z nenávratna natočený v roce 2024 v prostorách terezínského ghetta k připomínce 80 let od likvidace terezínského rodinného tábora v Osvětimi-Březince,“ dodává k programu ředitel Šimon Krbec.

Součástí projektu jsou i speciální programy pro školy, které mohou po objednání navštívit vzdělávací program mezi 8:00 a 15:00. „Během jarní etapy vzdělávací program absolvovalo více než 2 500 žáků. Multimediální výstava je unikátní příležitostí, jak žáky a studenty seznámit s významem pojmu genocida mimo klasickou školní výuku. Snažíme se, aby žáci příběhy chápali nejen v kontextu historie, ale i současnosti. To je pro nás nesmírně důležité,“ říká Šimon Krbec. Učitelé podle něj ocenili zajímavé pojetí výstavy, které se vymyká tradičnímu přístupu v muzejních expozicích a dokáže žáky více zaujmout a uvést jednotlivé události v kontextu světových dějin.

Autoři projektu plánují se vzděláváním o příčinách, původu a důsledcích genocid pokračovat: „Samotné téma a připomínka historických událostí je zvlášť v dnešní době velice důležitá. V České republice i v zahraničí dlouhodobě spolupracujeme s předními univerzitními a výzkumnými pracovišti. Vědecké zkoumání, studium i vyučování o genocidách pak vnímáme jako nutný prostředek k ochraně demokratických společností, které jsou založeny na respektu k právům jednotlivců a menšin,“ zdůrazňuje Šimon Krbec.

Hlavními partnery podzimní trasy jsou společnosti ČD CARGO a CARBOSPED. Partnery projektu jsou společnosti AŽD Praha a České dráhy.

Smyslem projektu Vlak Lemkin je zabránit politickým a sociálním tendencím, které prostřednictvím rasisticky, fundamentalisticky a antisemitsky zaměřených skupin a hnutí posilují nárůst nenávisti a násilí ve společnosti. Autory projektu Vlak Lemkin jsou Šimon Krbec a Pavel Chalupa.

Program podzimní trasy Vlaku Lemkin 2024:

24.9. – 1.10.      Brno – hlavní nádraží, 6. nástupiště (13. kolej)

3.10. – 5.10.      Břeclav, 1. nástupiště (11. kolej)

7.10. – 9.10.       Uherské Hradiště, 1. kolej

10.10. – 15.10.   Zlín – střed, 1. nástupiště (1. kolej)

Vlak Lemkin je pro veřejnost otevřen v pracovní dny od 15:00 do 19:00, v sobotu a v neděli od 11:00 do 19:00. Pro objednání návštěvy školních skupin v pracovní dny mezi 8:00 a 15:00 nás kontaktujte na lemkin@studiagenocid.cz nebo čísle 773 937 864. Vstup do multimediální expozice i na další aktivity projektu Vlak Lemkin je zdarma.

Tisková zpráva k podzimní trase 2024 zde: TZ_Vlak_Lemkin_Brno. Fotografie ke stažení: Vlak_Lemkin_fotografie

Leták k podzimní trase 2024 zde: Vlak_Lemkin_letak

Více informací o projektu se můžete dočíst ZDE.

Příspěvek byl publikován v rubrice Aktivity, Média, Novinky. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.