Vlak Lustig vyrazí na cestu i v roce 2013

Divadelní vlak Lustig, který připomíná památku obětí nacistické genocidy během druhé světové války, vyjede do českých a moravských měst i v roce 2013.

Ve speciálně upraveném dobytčím vagónu bude opět představovat divadelní hru Arnošta Lustiga Modlitba pro Kateřinu Horovitzovou. V dalších vagonech bude prostor pro výstavy, promítání filmů a vzdělávací akce.

„V roce 2013 navštívíme opět města v regionech České republiky. Kromě Prahy-Bubnů to však budou jiná města a nádraží než ta v roce letošním. Ve spolupráci s Výzkumným centrem archeologie zla budeme pořádat i doprovodné vzdělávací akce. Jednáme i o cestě vlaku Lustig do dalších zemí střední Evropy,“ popisuje plán pro příští rok Pavel Chalupa, ředitel festivalu Devět bran.

Divadelní představení vlaku Lustig vidělo v roce 2012 více než 5000 diváků. Vlak navštívil 14 krajských měst v České republice a v závěru léta zakončil letošní ročník cestou do polského Krakova a Osvětimi.

Zde můžete shlédnout video reportáž agentury AFP z Osvětimi.

Zde můžete shlédnout video reportáže z Prahy-Bubnů a nádraží Zlín-střed.

Zde si přečtěte recenzi Brigity Zemen na Aktuálně.cz.

Divadelní hru nastudoval Petr Kracík podle Lustigovy světově proslulé novely Modlitba pro Kateřinu Horovitzovou, která je sugestivní a umělecky výjimečně silnou zprávou o jedné z nejtragičtějších, nejobludnějších a nejvíce zarážejících událostí moderních lidských dějin – nacistické genocidy spáchané zejména na Židech, ale bolestně se dotýkající i dalších národů.

Hra vypráví příběh skupinky bohatých Židů a hlavní hrdinky Kateřiny, kteří uvěřili, že se vykoupí z koncentračního tábora a odjedou do Ameriky. Jádrem příběhu je skutečná událost vzpoury židovských vězňů v prostorách krematoria tábora Osvětim-Březinka. (O události naleznete více informací v článku Nenávidím, tedy jsem.)

První ročník Vlaku Lustig zaznamenal dokumentarista Martin Pátek v dokumentu České televize „Vlaky do nenávratna“. Vícevrstevný dokumentární snímek sleduje vývoj projektu od prvních technických prací na jevištním vagónu až po závěrečné představení na nádraží v Osvětimi v srpnu 2012. Vrací se však i k příběhu Arnošta Lustiga a jeho sestry Hany Hnátové. V dokumentu též vystupuje režisér Juraj Herz, který přináší poměrně šokující odhalení.

Dokument Česká televize uvede v březnu.

Více informací o projektu naleznete na stránkách www.vlaklustig.cz.

 

 

Příspěvek byl publikován v rubrice Novinky. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.