Memorandum o spolupráci ke dni památky obětí holocaustu

Zástupci Výzkumného centra archeologie zla a Smíchovské střední průmyslové školy v pátek v Terezíně společně uctili památku obětí holocaustu.

Symbolicky v den, kdy si civilizovaný svět připomíná výročí osvobození koncentračního a vyhlazovacího tábora Osvětim, zároveň podepsali Memorandum o spolupráci.

Výzkumné centrum archeologie zla je nezávislá, multidisciplinární a nezisková organizace, která ve městě Terezín buduje pedagogické centrum mezinárodního oboru studií genocid.

Smíchovská střední průmyslová škola je pražská vzdělávací instituce poskytující vzdělávání v oblasti informačních technologií. V rámci studentských a maturitních projektů zpracovává virtuální modely historických objektů a zařízení. Jedním z těchto projektů je unikátní model koncentračního tábora Auschwitz, na kterém se podílejí desítky studentů školy.

Spolupráce se zaměří na oblasti zpracování vědeckých poznatků oboru studií genocid, vytváření zdrojů informací pro vzdělavatele o příčinách a důsledcích genocidního násilí, zpracování virtuálních modelů z historie genocidního násilí a realizace vzdělávacích, výstavních a kulturních programů.

V memorandu o spolupráci je dále akcentována nezbytnost prosazení studia a výuky o příčinách, původu a důsledcích genocidního násilí, etnických čistek a masového vyvražďování ve světových dějinách a aktivního zapojení mladé generace do úsilí předcházet vzniku genocidního násilí.

Příspěvek byl publikován v rubrice Novinky. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.