V rámci večera věnovaného památce obětí masakru v čínském Nankingu z roku 1937 vystoupí zpěvačka Feng-yűn Song

Památník připomíná utrpení dětských obětí

Památník masakru v Nankingu připomíná utrpení dětských obětí

Ve středu 11. září od 20 hodin se na nádraží Praha-Bubny uskuteční komponovaný večer věnovaný památce obětí masakru v Nankingu, ke kterému došlo v roce 1937 v tehdejším hlavním městě Číny jako důsledek japonské agrese na asijském kontinentu.

Večer se koná na nádraží Praha-Bubny v Praze 7 (poblíž stanice metra C Vltavská) ve speciálně upraveném nákladním vagonu. Akci pořádá Výzkumné centrum archeologie zla jako součást letošního ročníku Vlaku Lustig – Vlaku naděje, jehož cílem je upozornit na důsledky nenávistných postojů ve společnosti jako je neonacismus, antisemitismus, rasismus a xenofobie.

Program večera zahájí krátká přednáška o historii masakru v Nankingu, ukázka z filmu Nanking, Nanking! a projekce fotografií z památníku obětí masakru v Nankingu v Číně.

O masakru v Nankingu čtěte více ZDE.

V rámci večera dále vystoupí čínská zpěvačka Feng-yűn Song spolu s Jaroslavem Kořánem. Feng-yűn Song je čínská zpěvačka a hlasová pedagožka se zaměřením na dech a tělo. Svou škálou hudebních, pedagogických a kulturních aktivit usiluje o společenskou osvětu od mezikulturního dialogu, mezilidského porozumění a tolerance, až po tématiku kvality života. Je zastánkyně přírodní cesty ke zdraví a zdravého životního stylu.

Narodila se a vyrostla ve městě Jiamusi, v severovýchodní Číně. V roce 1983 – 1985 pokračovala po maturitě ve vysokoškolském studiu oboru bohemistiky na Institutu cizích jazyků v Pekingu. Od roku 1985 zahájila absolventské studium oboru českého jazyka a literatury na Filosofické fakultě Univerzity Karlovy v Praze, které pak v roce 1994 dokončila doktorátem a disertační prácí „Srovnávání somatických frazémů a idiomů v čínském a českém jazyce“ pod vedením prof. Františka Čermáka.

Od roku 1995 aktivně působí na české hudební a kulturní scéně. Od svých šesti let se učila pekingskou operu, kterou pak dvanáct let studovala u paní Šang Chuej-min, uznávané čínské operní osobnosti, pěvkyně a herečky, následovnice významné rodové školy Šang. Vydala šest autorských hudebních alb, od roku 2005 pořádá pro českou veřejnost hlasové a dechové semináře s terapeutickým zaměřením. Stala se lektorkou mezinárodního semináře o hudební improvizaci na JAMU v Brně a hudební fakulty Hannoverské univerzity v Německu. Od roku 2010 je členkou studijního programu tonální terapie pa-kua čchi-kung Ústavu pro přírodní medicínu v ČLR. Je autorkou knihy „Hlas a dech“, která vyšla v nakladatelství Eminent.

Vstup na akci je zdarma.

Rezervace prosím potvrzujte na mail:

vlaklustig@seznam.cz

nebo na tel.:

Vilém Matyáš, mobil: +420 775 962 515

Další vzdělávací program Vlaku Lustig 2013 na nádraží Praha-Bubny:

Od 11. do 24. září mohou zájemci a příznivci Vlaku lustig zdarma navštívit pásmo vzdělávacích akcí pro širokou veřejnost, pedagogy a studenty, které zahrnuje filmové projekce, hudební představení, besedy a přednášky. Akce se konají na nádraží Praha-Bubny ve speciálně upraveném nákladním vagonu.

V úterý 17. září budou diváci moci shlédnout film Hotel Rwanda o genocidě ve Rwandě a poslechnout si tematickou přednášku Martina Weisera ke genocidnímu násilí na africkém kontinentu.

Ve čtvrtek 19. září je na programu projekce torza filmu Auction of Souls z roku 1919, prvního hraného filmu o genocidním násilí natočeném podle vzpomínek očité svědkyně genocidy Arménů v průběhu první světové války Aurory Mardiganian. Na projekci naváže přednáška Šimona Krbce k arménské genocidě a kulturní program.

Vzdělávací pásmo dále nabídne večery věnované Arnoštu Lustigovi (13. 9.) a Nicholasi Wintonovi (14. 9.). Stanislav Motl představí a uvede dva dokumenty: „Ozvěny lidické noci“ o lidické tragédii (16. 9.) a „Živý mrtvý“ o Henryku Mandelbaumovi, členu osvětimského zvláštního komanda vězňů (18. 9.).

Program pražské části Vlaku Lustig vyvrcholí konferencí pro pedagogy základních a středních škol na téma výuky o holocaustu a dalších genocidách. Hlavním přednášejícím na pedagogické konferenci bude docent holocaustu univerzity v Uppsale Paul A. Levine, jeden z nejvýznamnějších evropských odborníků v oboru pedagogiky holocaustu a genocid.

Akce se koná pod záštitou prezidenta České republiky Miloše Zemana a prezidenta Slovenské republiky Ivana Gašparoviče.

Více informací naleznete na www.archeologiezla.cz a www.vlaklustig.cz.

Příspěvek byl publikován v rubrice Dokumenty. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.