Krkonošský deník: Festival Devět bran vede k zážitkům

Trutnov – Multižánrový festival Devět bran, který v pondělí v podkrkonošské metropoli vrcholí, nabídl v uplynulých dnech bohatý program.

Mezinárodní přehlídka česko–německo–židovské kultury přilákala do neděle desítky diváků filmů, diskutérů na besedách i posluchačů hudby. Velké pozornosti veřejnosti se těšily hlavně koncerty. „Páteční, s Clarinet Factory, Alanem Vitoušem a Lenkou Dusilovou, přilákal kolem sto padesáti lidí,“ sdělil za pořadatele Robin Böhnisch.

Početné publikum zavítalo například na sobotní koncert filharmoniků, hrajících v Ullmanovu kvartetu. Hudebníci představili několik skladeb. Největší ovace si vysloužili provedením Smyčcového kvartetu F dur (známého jako Americký) Antonína Dvořáka, ale pozornost upoutal i Smyčcový kvartet č. 3, který napsal Viktor Ullman roku 1943 v Terezíně .

Velmi silným zážitkem se v sobotu pro návštěvníky evangelické fary stalo promítání filmu John Rabe – ctihodný občan třetí říše. Strhující drama o statečnosti Němce, bývalého přívržence Hitlera, který zachránil stovky tisíc lidí v čínském Nankingu před japonskou brutalitou. Snímek zájemcům promítli zástupci Výzkumného centra archeologie zla Pavel Chalupa a Šimon Krbec.

„Film prostřednictvím festivalu Devět bran promítáme veřejnosti. Viděli ho lidé v rámci projektu Vlak Lustig. Jeho vagony připomínaly transporty lidí a jsou symbolem všech genocid. V prostoru železničních stanic krajských měst, kudy vlak projížděl, měli lidé možnost vidět také divadelní zpracování novely Arnošta Lustiga Modlitba pro Kateřinu Horovitzovou v nastudování Divadla pod Palmovkou a v režii trutnovského rodáka Petra Kracika,“ poznamenal Pavel Chalupa.

Pavel Chalupa také seznámil návštěvníky festivalových akcí s plány Výzkumného centra archeologie zla, zaměřenými na prevenci genocid a projevů masového vyvražďování. „Usilujeme o zavedení magisterského studia oboru, který se touto problematikou zabývá, na českých univerzitách,“ upozornil Chalupa.

Včerejší program festivalu pokračoval dopoledne bohoslužbami s připomínkou obětí šoa a dále pietní vzpomínkou u hrobu židovských dívek na městském hřbitově v Trutnově, které se společně s evangelickým farářem Tomášem Molnárem zúčastnil trutnovský senátor Pavel Trpák (na snímku vpravo). Odpoledne a večer vyplnil další program.

Poslední akce festivalu Devět bran v pondělí patří jazzu. „Zakončení bude optimistické, v podání formace Vojta Lavička Trio. Nejzkušenějšího člena známější kapely Gipsy.cz Vojtěcha Lavičky. Hosté se mohou těšit mimo jiné na nejrůznější variace romských nebo židovských skladeb,“ zve jeden z pořadatelů, Robin Böhnisch. Vystoupení začíná od 19 hodin v Koncertní síni Bohuslava Martinů.

Fotogalerii si můžete prohlédnout zde.

Autor: Jana Mudrová

Převzato z internetové verze Krkonošského deníku:

http://krkonossky.denik.cz/zpravy_region/foto-festival-devet-bran-vede-k-zazitkum-20121112.html

Příspěvek byl publikován v rubrice Novinky. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.