Video ze semináře o genocidních studiích v Parlamentu ČR

Ve čtvrtek 4. října se v Poslanecké sněmovně Parlamentu České republiky uskutečnil seminář “Smysl a význam oboru Genocide Studies a jeho uvedení v České republice”.

Cílem semináře, který se konal pod záštitou poslance Parlamentu ČR Robina Böhnische, bylo seznámit ústavní činitele s metodami a smyslem oboru Genocide Studies, který v západních zemích působí již patnáct let.

Seminář vedl Dr. Paul A. Levine, hlavní odborný konzultant Výzkumného centra archeologie zla.

Přinášíme vám video záznam příspěvku Paula A. Levina (v anglickém jazyce):


O Paulu A. Levinovi:

Dr. Paul A. Levine je docent, který přednáší dějiny holocaustu na Hugo Valentin Centrum při univerzitě v Uppsale. Doktorát získal na téže univerzitě roku 1996 za dizertaci “Od lhostejnosti k aktivismu; švédská diplomacie a holokaust v Evropě, 1938 – 1944″.
Dr. Levine je také spoluautorem knihy “Řekněte to svým dětem, kniha o holocaustu v Evropě 1933 – 1945″ [Tell ye your Children, a book about the Holocaust in Europe, 1933- 1945]; téměř dva miliony výtisků této knihy se distribuovalo nebo prodalo ve Švédsku, Německu, Portugalsku, Finsku, Francii, Rusku, Lotyšsku, Estonsku, Norsku, Dánsku a Japonsku.

Dr. Levine přednáší už více než dvacet let o Raoulu Wallenbergovi, Švédsku a holocaustu, a o paměti a pedagogice holocaustu a genocid pro akademickou i širokou veřejnost v Severní Americe, Izraeli a po celé Evropě. Jeho zatím poslední publikací je zásadní studie o Raoulu Wallenbergovi s názvem “Raoul Wallenberg v Budapešti; mýtus, historie a holocaust” [Raoul Wallenberg in Budapest; Myth, History and Holocaust].

V červnu 2012 Dr. Levine vystoupil na první mezinárodní konferenci v České republice věnované studiu genocidy “Mountains of Moses: Revolta, odboj a záchrana obětí hromadného vyhlazování ve 20. století”. Na konferenci přednesl hlavní příspěvek na téma “Studium genocidy dnes: přehled a analýza” a dále představil srovnání mýtu a historické skutečnosti působení švédského diplomata Raoula Wallenberga v Budapešti v roce 1944.

Příspěvek byl publikován v rubrice Dokumenty. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.