Exkluzivní záznam setkání prezidenta Gaucka s přeživšími lidického masakru

10. října navštívil Joachim Gauck jako vůbec první německý prezident památník masakru českých obyvatel nacistickými okupanty v Lidicích.

Joachim Gauck se v Lidicích nejprve poklonil památce zavražděných lidických mužů a společně s českým prezidentem Václavem Klausem položil věnec u Pomníku dětských obětí války. Oba prezidenti si poté prohlédli Muzeum Památníku Lidice a na neveřejné diskusi se setkali s přeživšími lidického masakru.

Serveru archeologiezla.cz se podařilo získat unikátní záznam z tohoto setkání. Záznam poodhaluje atmosféru odlišnou od poněkud strnulého a státnicky pojatého pietního aktu. Je určitě velká škoda, že se setkání prezidenta Gaucka s přeživšími nemohli zúčastnit desítky lidí z řad veřejnosti, kteří na významnou návštěvu německého prezidenta do Lidic přijeli.

Návštěva prezidenta Gaucka navázala na jeho dopis Václavu Klausovi z června letošního roku k 70. výročí vyhlazení Lidic. Gauck v něm mimo jiné českého prezidenta i český národ ujistil, že „bolest nad oběťmi sdílíme a že soucítíme s přeživšími, z nichž někteří jsou mezi námi“. Plné znění dopisu naleznete zde.


O lidickém masakru:

10. června 1942 bylo z rozhodnutí K.H.Franka, jako „akt pomsty“ za atentát na Reinharda Heydricha, zastřeleno 173 nevinných lidických mužů. Ženy a děti byly po převozu do kladenského gymnázia od sebe násilně odtrženy. Ženy byly uvězněny v nacistickém koncentračním táboře Ravensbrück. Lidické děti, kromě několika z nich, které byly vybrány na poněmčení, zemřely děsivou smrtí zplynováním ve speciálně upravených automobilech v nacistickém vyhlazovacím táboře Chełmno.

K totální likvidaci byla určena i samotná obec, po které zbyla jen holá pláň. Oběťmi nacistického vraždění se stalo celkem 340 lidických občanů. Po ukončení války se zpět do vlasti vrátilo 143 lidických žen. Ze 105 lidických dětí 82 z nich zemřelo zplynováním v táboře Chełmno a 6 v kojeneckém ústavu. Pouhých 17 dětí se po válce po dvouletém pátrání vrátilo do náruče svých matek. Více informací o lidickém masakru naleznete na stránkách Památníku Lidice.

Příspěvek byl publikován v rubrice Dokumenty. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.